Den 27 maj 2016, på dagen 61 år efter första flygningen med Sud-Aviation SE-210 Caravelle, flyttades Le Caravelle Clubs flygplan från ramp I till ramp K på Stockholm-Arlanda flygplats.

Operationen innebar en lång dag för Ola Carlsson, Ulf Nyström och föreningens nye ordförande Roland Karlsson vilka alla ägnade en heldag åt operationen.

Flygplanet hade sjunkit en del i det mjuka underlaget eftersom det fått ny position vid flygplatsägarens omdisponering av ramp I. Därför måste planet dras loss med hjälp av Swedavias stora traktorer och en slingning kring flygplanets vänstra huvudställ.

Under ösregn bogserade Ola Carlsson med inlånad truck flygplanet till dess nya, tillfälliga uppställningsplatsen medan Roland Karlsson satt vid spakarna i flygplanet.

Swedavias vice flygplatschef Karsten Bjärbo assisterade med nödvändiga tillstånd och biltransporter. Han meddelade också den goda nyheten att det nu är klart att flygplanet kommer att få en ny plats motsvarande den som Le Caravelle Club nu lämnar. Den nya plattan får tillgång till bansystemet men också en grind till allmän väg.

Föreningen vill särskilt tacka Ola Carlsson och Ulf Nyström för deras kämpainsats från arla till särla i detta företag. Också tack till Swedavia, SAS och Arlandas räddningstjänst som alla fanns på plats för att assistera. Vi gläds naturligtvis särskilt åt att Ulf Nyströms långa flygtekniska erfarenhet och enastående kontaktnät nu tillförs föreningen!

Flygplanets nya parkering på ramp K, innebär att det inte är tillgängligt utan badge, kontroller och eskort av säkerhetspersonal. Därför önskar vi givetvis att den nya vistelseorten blir en kort parentes.

Som en anekdot kan nämnas att ett par sädesärlor hunnit bygga bo i hjulhuset till flygplanets nosställ. De unga föräldrarna visade viss upprördhet vid utsikten att få sitt hem bortforslat. Vi hoppas dock att de ska finna sig väl tillrätta i sitt nya revir på ramp K!

 

Fotografierna är tagna av Ola Carlsson om inget annat anges.

 Bilderna har denna gång tagit av Michael Sanz.

Bildtexter:

- Roland Karlsson, tidigare flygkapten på bland annat Linjeflygs Fokker F-28, SAS Airbus A321 och Flygande Veteraners DC-3 kände sig väl tillrätta i cockpit på Caravelle under bogseringen till ramp K.

- Ola Carlsson arbetar med anslutningen till nosstället, assisterad av personal från Swedavia och Arlandas räddningstjänst.

- Swedavias fälttjänstpersonal är redo att dra loss flygplanet ur den mjuka asfalten. Framför traktorn skymtar Ulf Nyström.

 

 

Aktuellt

Årsmötesreferat 2017 publicerat

 • Bakgrund

  Under mitten av 1990-talet kom två svenska flygentusiaster på iden att försöka bevara en Caravell...

  Läs mer
 • Kapten Karlsson nu vid spakarna!

  ...

  Läs mer
 • Stadgar le Caravelle Club

  ...

  Läs mer
 • Årsmöte 2017

  ...

  Läs mer